Over ons Blog Contact
blog

“Dat ik linkshandig ben, zet ik niet op mijn cv”

Bron: Wim De Jonge, het ZinTuig

Bijna een op de tien mensen is linkshandig. Voelen zij zich ‘anders’ dan rechtshandigen en klopt het dat ze creatiever zijn? Volgens industrieel ingenieur Joris Aerts (24) moet je je als linkshandige voortdurend aanpassen aan een rechtshandige wereld: “Een komkommer in gelijke schijfjes snijden? Nog nooit gelukt.”

image


“Ik weet eerlijk gezegd niet wat bepaalt of je links- of rechtshandig bent. Een gen? Mijn ouders zijn allebei rechtshandig. Ik heb hen wel eens gevraagd of ze in hun jeugd niet gedwongen zijn om hun betere linkerhand af te zweren. Dat was niet zo. Gelukkig ben ik opgegroeid in een omgeving dat mijn linkshandig zijn getoleerd werd. Men heeft me nooit proberen met rechts te doen schrijven bijvoorbeeld.”


Heb je vlot leren schrijven?

“Schrijven is niet makkelijk voor linkshandigen. Alle trucs heb ik toegepast. Ik ging met mijn rug gekromd op de tafel liggen om bovenhands te kunnen schrijven, ook onderhands schrijven heb ik geprobeerd. En schrijven met een vulpen was een ramp. Als rechtshandige volgt je pen je hand over het blad, maar een linkshandige duwt de pen voort en veegt vaak de pas geschreven woorden uit over het blad. Vreselijk. In de eerste jaren van de lagere school was ik de enige linkshandige in de klas. Ik had medelijden met de meester die ons schoonschrift bijbracht. Hij moest speciaal voor mij alles een tweede keer op het bord zetten, maar dan anders.”

Voelde je frustraties om je linkshandigheid?

“Toch niet. Soms is er aangepast materiaal voor linkshandigen, zoals een schaar, maar omdat ik zo vaak spullen verlies, heb ik toch maar de moeite gedaan om links met een rechtshandige schaar te leren knippen. Vraag me niet om een komkommer in gelijke schijfjes te snijden, dat lukt me niet. Probeer dat maar eens met je linkerhand. Onmogelijk. Soms levert linkshandig zijn een voordeel op, bij het squashen bijvoorbeeld. Je kunt je tegenstander verrassen met een ongewone slag. Tafeltennis speel ik dan weer met mijn rechterhand, geen idee waarom. Bij de duiveltjes was ik rechtsvoetig, misschien was daar wel wat groepsdruk mee gemoeid. Met pijl en boog heb ik als kind zowel links als rechts leren schieten. Rechts met een boog met handgreep, links met een boog zonder die handgreep.“

Is er solidariteit tussen linkshandigen?

“Als je een andere linkshandige ontmoet, dan wissel je inderdaad snel een paar blikken van verstandhouding uit. We zijn natuurlijk geen bedreigde diersoort of zo, hé. Er wordt wel eens beweerd dat linkshandigen creatiever zijn, maar het is moeilijk om dat over jezelf te zeggen. Ik weet wel dat ik mijn studies geprobeerd heb om een wat apart traject te volgen. Ik heb industrieel ingenieur aan Groep T in Leuven gestudeerd. Ook al is dat een knelpuntberoep en dus moet je je niet echt zorgen maken om een job te kunnen vinden. Toch wou ik dat mijn cv er anders uitzag dan dat van eender welke andere industrieel ingenieur.”

Schrijf je in je cv dat je linkshandig bent?

“Nee, ik zie geen enkel voordeel om dat wél te doen. Het enige wat kan, is dat je daarmee vraagt om een aangepast bureau te hebben of zo (lacht). Bij groep T heb ik binnen de postgraduaatopleiding Innoverend ondernemen voor ingenieurs twee jaar meegewerkt aan Formula Groep T, we ontwikkelden en bouwden een elektrische auto. De strafste stoot die ik uithaalde, was het frame van staal naar carbon veranderen. Dat plan ontwikkelde ik, toevallig of niet, samen met een medestudent die ook linkshandig is. Door dat project heb ik nu een job bij Rapid +, een bedrijf binnen de auto-industrie in Haasrode. Dat is een mooie eerste stap in mijn carrière. Na de eerste week zei ik als grap: ‘Zo, dit was de eerste week van mijn veertig jaar bij dit bedrijf.’ Maar ik weet zeker dat het niet zo zal lopen. Ik ben heel erg doordrongen van de idee dat als je iets echt wil en ervoor gaat, dat het dan ook kan.”

Dat klinkt erg Amerikaans, niet?

“Wat wil je? Ik heb zes maanden aan het Olin College in de Verenigde Staten gestudeerd en dat heeft mijn blik op mijn professionele toekomst heel erg veranderd. Hun pedagogische aanpak is heel erg apart, zelfs binnen de al behoorlijk andere Amerikaanse context. Je werkt veel meer in team en bijna uitsluitend aan projecten. Vanaf de leeftijd van 15 of 16 jaar begint elke Amerikaanse jongere heel bewust aan zijn cv te werken, in plaats van braafjes zijn opleiding te volgen en dat dan als enige referentie op zijn cv te zetten. In Olin College volgde ik het keuzevak Visual thinking and responsive drawing. In plaats van de zoveelste differentiaalvergelijking te moeten oplossen – wat je eerlijk gezegd in een werkcontext nauwelijks nog nodig hebt - gaf men je daar de kans om tekenlessen te nemen. We stonden met tien ezels in een halve cirkel rond een naaktmodel. Fascinerend, vooral omdat mijn ezel, doordat ik linkshandig ben, natuurlijk anders stond dan de andere en het naaktmodel vooral oog voor mij leek te hebben. Op zo’n moment klaag je echt niet dat je linkshandig bent (lacht).”

Gepost door Kathleen in blog

Tags: linkshandig

Laatst aangepast op 16 september 2014


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Share