Over ons Blog Contact
Archeologie

Speel het vreemde voorwerpenspel en leer alles over rare dingen uit het verleden. Wat doe je eigenlijk als je je met archeologie bezig houdt? Zie de tijd voorbij glijden in Antwerpen.

Ga naar lesmap archeologie

Binnenvaartspel

Spel waarmee je kennis maakt met de Vlaamse binnenvaart en de Europese waterwegen.

Ga naar het binnenvaartspel

Centraal Station Antwerpen

Interessante informatie over de verbluffende architectuur en historische wetenswaardigheden over het Antwerpse Centraal Station.

Ga naar het Centraal Station

Douanespel

Ontdek containers vol koralen, 18 ton namaakkleding, een grootschalige smokkel van rundvlees, Franse TV-toestellen van Chinese oorsprong, twee ton cocaïne met een straatwaarde van 500 miljoen EURO, voor 5 miljard EURO nepgoederen in beslag genomen in de haven, enz...

Download het douanespel

Gastronomie en streekproducten

"SMUL DOOR BELGIË" brengt je op een prettige manier dichter bij je streek en laat je de andere Belgische streken ontdekken door de algemene informatie die je krijgt over de streekproducten, hun herkomst en hun toepassingen in een aantal typische streekgerechten. Via de Jackpot kan je je opgedane kennis toetsen.

Download of speel Smul door België

Hoe werkt een computer?

Een interactieve rondleiding onder de motorkap van je computer. Binair rekenen, alles over hardware, input en ouput en een kleine quiz.

Ga naar Hoe werkt een computer?

Hoe werkt internet?

Deze module wil zo eenvoudig mogelijk de werking van het internet uitleggen.

Ga naar Hoe werkt internet?

Lesmap Arabische cultuur en Ottomaanse pracht

Het Museum Plantin-Moretus bezit een aantal reisverhalen, korans, kostuumboeken, kaarten, meertalige bijbels en wetenschappelijke publicaties. Ze laten zien dat het Westen en de Arabische wereld een gemeenschappelijk verleden hebben.

Ga naar lesmap Arabische cultuur

Lesmap Boerentoren Antwerpen

In deze lesmap komt de ganse geschiedenis van de Antwerpse Boerentoren aan bod, van aanloop tot de bouw tot de volledige facelift.

Ga naar lesmap Boerentoren

Lesmap Breendonk

In deze lesmap vind je allerhande informatie over het Fort van Breendonk, het goed bewaard concentratiekamp in de buurt van Willebroek in de Provincie Antwerpen.

Ga naar lesmap Breendonk

Lesmap Klik op koe: over wetenschap, gezondheid en milieu

Lesmap in Flash over wetenschap, milieu, gezond leven, technologie.

Ga naar lesmap Klik op koe

Lesmap lichtschepen en vuurtorens

Voor de kust van de Noordzee is het altijd gevaarlijk geweest om te varen. Dit komt omdat er veel ondiepten en zandbanken zijn. Om de veiligheid voor de schepen te verhogen, bestaan er verschillende soorten kustverlichting.

Ga naar Vuurtorens en lichtschepen

Lesmap Margareta van York en Margareta van Oostenrijk

Het algemene uitgangspunt is Margareta van Oostenrijk. Zij is de gastvrouw die de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde middelbaar uitnodigt doorheen de virtuele ruimtes van haar 16e eeuwse paleis en haar hof.

Ga naar Dames met klasse

Lesmap Marokko, levend erfgoed

Wil je iets meer weten over Marokko? Dan is dit de plek! Voorwerpen uit het dagelijks leven brengen gewoontes en gebruiken uit Marokko een stukje dichterbij.

Ga naar lesmap Marokko

Lesmap mensenrechten

Hier komen verschillende aspecten van mensenrechten aan bod. Aan deze lesmap zijn ook een leestekst en verwerkingsopdrachten verbonden. Ideaal dus voor wie deze informatie in de klas wil gebruiken.

Ga naar lesmap mensenrechten

Lesmap Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen

Onder alle monumenten in Antwerpen valt de kathedrale kerk wel het meest op; niet te verwonderen als je ziet dat ze ‘torenhoog’ boven de huizen uitsteekt en als je bedenkt dat ze een voetbalveld groot is.

Ga naar lesmap Kathedraal

Lesmap Ooggetuigen aan de Schelde

DNA- en bronnenonderzoek bij de identificatie van een 17e eeuws Antwerps gezin. Ga snel eens kijken op de Ooggetuigensite en ontdek wat er allemaal komt kijken bij archeologisch onderzoek à la CSI Miami, maar dan echt. Leer alles over DNA-analyse en ander chemisch onderzoek.

Ga naar Ooggetuigen aan de Schelde

Lesmap plastische opvoeding

Deze rijk geïllustreerde cursus omvat de erg uitgebreide leerstof PO voor de eerste graad van het secundair onderwijs.

Ga naar plastische opvoeding

Lesmap Senegal

Uitgebreide lesmodule over Senegal. vergelijk het leven van jongeren hier met dat van leeftijdsgenoten in Senegal.

Ga naar lesmap Senegal

Lesmap Spaanse burgeroorlog

In deze lesmap over de Spaanse burgeroorlog gaat Pienternet in op het verloop, de propaganda en bekende ooggetuigen.

Ga naar lesmap Spaanse burgeroorlog
Lesmap Stadsvisioenen

Lessen bij de expo Stadsvisioenen en De Hemel in tegenlicht (Mechelen 2009). Te gebruiken in de lessen godsdienst en zedenleer.

Ga naar lesmap Stadsvisioenen
Lesmap Vlaamse Primitieven

Uitgebreide site met veel info en illustraties over leven en werk van Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hugo van der Goes en Hiëronymus Bosch.

Ga naar lesmap Vlaamse Primitieven
Lesmap vreemde dieren

Deze lesmap over vreemde dieren zoomt in op de wetenschappelijke tak die bekend staat als de cryptozoölogie. Cryptozoölogen zoeken naar nog niet bekende levensvormen en hoogst eigenaardige wezens. Hier krijg je er alvast enkele voorgeschoteld.

Ga naar lesmap vreemde dieren

Lesmap "Wat kan wetenschap doen voor kunst?"

"Facelifts" richt zich tot ieder die meer wil weten over de speciale relatie tussen kunst en wetenschap. Bijzondere aandacht gaat naar de leerlingen van de derde graad van het middelbaar onderwijs voor wie een lespakket en interactieve site werden ontwikkeld. Het lespakket is afgestemd op de vakoverschrijdende eindtermen en is een ideaal project als invulling van de 'vrije ruimte'.

Ga naar Facelifts

Lesmap Zuid-Afrika

Wil je iets meer weten over Soweto en Zuid-Afrika? Dan is dit de plek. We nemen je mee aan de hand van jazzlegende Big Voice Jack Lerole. Zo maak je kennis met de muziek, de cultuur en de kunst van Zuid-Afrika.

Ga naar lesmap Zuid-Afrika

Lesmap "Wat kan wetenschap doen voor kunst?"

"Facelifts" richt zich tot ieder die meer wil weten over de speciale relatie tussen kunst en wetenschap. Bijzondere aandacht gaat naar de leerlingen van de derde graad van het middelbaar onderwijs voor wie een lespakket en interactieve site werden ontwikkeld. Het lespakket is afgestemd op de vakoverschrijdende eindtermen en is een ideaal project als invulling van de 'vrije ruimte'.

Ga naar Facelifts

Ondernemersspel

Breng je koopwaar aan de man en kijk hoeveel ondernemersbloed er in je lijf zit. Speel mee met "Maak het of kraak het!".

Ga naar Maak het of kraak het: een ondernemersspel

Stadhuis van Antwerpen

Een virtuele rondleiding met extra historische informatie over het stadhuis van Antwerpen.

Ga naar het stadhuis

Vooroordelenspel

Vooroordelen zitten in het hoofd van alle mensen. Soms zijn ze onschuldig en iedereen mag denken wat hij wil. Maar ze kunnen ook vernederend zijn voor anderen. Vooroordelen zijn aangeleerd, we kunnen ze ook weer afleren. In de volgende fragmentjes van ons "Vooroordelenspel" word je uitgedaagd om keuzes te maken. Check hier hoe bevooroordeeld jij bent (10 tot 14 jaar)

Ga naar het vooroordelenspel